Målning under sommaren – så funkar det

Sommaren är den bästa tiden för att måla utomhus. Varma vindar och sol gör det både lättsamt, trevligt och effektivt att måla fasaden på  huset, gärna med hjälp av några vänner eller grannar. Alla bidrar med något och eftersom en rest stege i regel klarar bara en person kan några andra under tiden göra en sallad, tända grillen och duka för en god måltid efter arbetet.

Många väljer att leja bort arbetet då det krävs en hel del av både förberedelser och jobb, men om man gör som ovan sparar man både tid och pengar trots rotavdraget samt skapar en trevlig atmosfär. Om du mot förmodan redan bestämt för att anlita någon, läs mer här om ett alternativ som är varmt rekommenderat för färg, målning och renovering i Lund.

Några tips när du skall måla omFärg

  • Grunden för allt arbete är förberedelserna Det tar tid med resorna fram och tillbaka från byggnadsvaruhuset där penslar, färg, skyddskläder m.m. inhandlats. Rabatter intill ytterväggarna bör skyddas med täckplast.
  • Som regel har ett hus fyra yttersidor vars yttre färgskikt tar stryk av väder och vind. Södersidan är mest exponerad för sol,  och vid ommålning suger färgen in fortare i virket än på något annat ställe.  Beroende på hur stor yta husets ytterväggar har tar arbetet att måla om hela huset olika lång tid. Ett mindre radhus i mitten av en länga har bara två sidor, ett större hus med valmade tak och vinklade ytor har fler.
  • En stege är nog så praktiskt att klättra upp och ner ifrån, men mindre säkert att måla ifrån än byggnadsställningar. Om du väver in byggnadsställningen i sommarväv kan du lugnt måla  när regnet öser ner eller knallsol ligger på.
  • Innan man börjar målningen skall ytorna tvättas med målartvätt och skrapas rena från flagnande färg med stålborste eller trekantskrapa. En impregnerande grundolja skyddar mot småskador i trävirket. Undvik högtrycksspruta och blästring. Båda metoderna gör oftast mer skada än nytta.
  • Använd samma färgtyp när du skall måla om. Ett bra tips är att spara koden för den gamla färgtypen då färger idag blandas maskinellt. De vanligast förekommande färgerna på marknaden är akrylatfärg, slamfärg, linoljefärg och akrylatoljefärg. Akrylatfärg är vattenbaserat med god livslängd, slamfärg är enklast beskrivet den klassiska röda Falufärgen och kan aldrig målas över på en anna färgtyp, linoljefärg är en traditionell färg som erätts mer och mer av de vattenburna färger och akrylatoljefärg som används bäst vid utsatta ställen som fönster. En annan fördel är den korta torktiden.