Se till att renovera dina fönster i tid

Alla som har ett eget hus och har bott där en längre tid har sett de begynnande tecknen och vet vad som väntar. Det börjar som små sprickor i färgen kring de fönster som vetter mot söder eller väster (eller mot havet om man bor vid kusten). Om man börjar i tid så behöver det inte bli det hårda arbetet med skrapa och nykittning som de flesta av oss som varit där minns med sådan avsky.

Tips och trix – fönsterfixfärgen lossnar

När det gäller fönster bör man titta till dessa varje år för att kolla statusen på dem. Så länge färgen fortfarande är i gott skick så är det faktiskt inte så jobbigt att underhålla dem. Det räcker med att tvätta av den gamla färgen med målartvätt och lägga på ett lager med mögeltvättmedel innan du lägger på ett lager ny färg och kompletterar fönsterkittet.

Om dina fönster redan är målade med linoljefärg kan du dessutom förlänga livslängden ytterligare ett par år genom att måla på ett lager ”halvolja”. Halvolja består av en del kokt linolja och en del balsamterpentin.  Genom att göra detta får färgen ny bindning och håller ytterligare ett par år.

Om detta stadium redan är passerat så är det dags att dra upp skjortärmarna och sätta igång och arbeta om du ska göra det själv.

Så här kan du göra:

  • Börja med att häkta av fönstrena och lägg dem på bockar så att du får en bekväm arbetshöjd.
  • Skrapa bort gammal lös färg med en skrapa och borste och ta bort gammalt torkat kit med en vass kniv.
  • Innan du sätter in nytt kit, se till att olja in ordentligt med grundolja. Tillåt tillräckligt med tid för att torka innan du sätter dit nytt kit.
  • För att byta ut kittet, mjuka upp det i handen eller använd en patron för att placera ut det på rätt plats. Stryk kittkniven åt samma håll hela tiden och släta till med ett vått finger.
  • Efter ett par dagar kan du grundmåla om fönstret ordentligt med en rund pensel. Låt gärna färgen gå ytterligare någon millimeter utanför kittet in på fönstret (men inte för långt). Det gör att kittkanten täcks och hindrar vatten från att tränga in.

Låter det jobbigt och krångligt? Det finns alltid en möjlighet att ta in hjälp och hantverkare. På fönsterhalmstad.se får du både tips och råd på hur du ska göra med din fönsterrenovering eller om du så vill hitta en lämplig hantverkare lokalt.