Svenskt hem

Svensk och dansk design

Sverige är ett fantastiskt land. Vi är inte bara i världsklass när det gäller IT, mobiltelefoni, kläder, musik och person- och lastbilar. Vi har också blivit allt konkurrenskraftigare inom vertikalen heminredning, där vi syns i europasammanhang med flera varumärken. När man pratar om så kallade designklassiker är de många svenska möbler och inredningsattiraljer som fått ett kultstatus. Designern Arne Jacobssen är till exempel omåttligt populär med stolar som Ägget, Svanen, Myran och Sjuan. Yngve Ekström känner många till genom de fantastiska Lamino-fåtöljerna. Poul Henningsen – som förvisso är dansk – bör också nämnas i sammanhanget med lamporna PH5 och PH Kotten.

Danmark mycket starkt designland

Danmark förknippar många med TV- och audioföretaget Bang & Olufsen som inte bara levererar fantastisk teknik i sina lösningar, de bjuder också konsumenterna på en fantastisk design till vardags- och sovrum. Om du vill att din elektronik skall sticka ut på rätt sätt och smälta in på ett vackert vis i hemmiljön så är det inte alls fel med Bang & Olufsen.

Danmark har flera välkända möbelhus som är omåttligt populära i både Sverige och övriga Europa. Säkert har du hört talas om Bo Koncept som har fantastiskt snygga – och prisvärda – möbler och heminredningsartiklar. Ett annat starkt möbeldesignföretag är Bolia som vuxit starkt de senaste åren. Kedjan har funnits sen år 2000 med flera butiker i Sverige och Nordeuropa.

Berömda danska formgivare finns det gott om. Speciellt har danskarna utmärkt sig genom flera vackra uppsättningar av fotöljmodeller. Frederica Börge Mogensen, Verner Panton och Hans J. Wegner är några av de allra mest namnkunniga skaparna.